fbpx

Защо противно на очаквания не падат цените на жилищата и защо има интерес към жилищния пазар?

Защо не падат цените на жилищата?

Достъпното финансиране и ниските лихви поддържат силен интереса към жилищния пазар, дори в тази сложна ситуация.

Банките продължават да са свръх ликвидни и цената на привлечения ресурс продължава да намалява. А знаем, че основния източник към момента са увеличаващата се депозитна маса.

В момент на кредитна отсрочка и спадащи печалби, момент, в който приходите от лихвите са ограничени, банките ще търсят начини да кредитират активно, за да си осигурят приходи.

Клиентите ни масово ни питат: „Какво ще стане с лихвите? Ще се вдигнат ли?”

  1. От една страна, БНБ в свои доклад предупреждава за такава възможност.
  2. От друга страна, следейки за нормалната логика на пазара виждаме, че пазарът е невиждано конкурентен. Клиентите са взискателни и искат информация. Така, ако някоя банка си позволи да предлага една идея по-скъпи кредити това веднага би довело до отлив на клиенти и загуба на пазар. Защото има други банки, които само това дебнат.

В същото време, ако трябва да бъдем честни, не можем да прогнозираме какво ще се случи в дългосрочен план. Защо велики икономисти не можаха да предвидят финансовата криза през 2008 година? Защо никой не предвиди кризата Covid-19 и изхода от нея?

Ние се опитваме да бъдем полезни, но в никакъв случай не можем да се ангажираме с прогнози. Единственият съвет, който може да Ви дадем е да си заделите авариен фонд за една година. Така в случай на изненада ще може да дишате спокойно. Да имате време да предприемете различни действия, а не да сте притиснати от неприятна икономическа ситуация.

Как хората, които искат да изтеглят ипотечен кредит в тези несигурни времена да се подготвят преди да кандидатстват?

Първо и най-важното е да имат дисциплина, норма на спестовност и авариен фонд за една година.

Какво представлява аварийният фонд? Това е възглавница или буфер, който ще служи да оцелеят в непредвидени ситуации. Например загуба на работа, операция, болест и други.

Важно е да преценят дали притежават тези три качества. След това, ако преценят, че ги имат да започнат да се информират.

Съветът ни е да използват услугите на регистрирани кредитни посредници, които са много добре информирани какво се случва на пазара. Нека заедно с тях сравняват оферти и да четат внимателно предоговорената информация.

Нашият съвет и сега в несигурната среда, и преди кризата е бил – преди да платят капаро да имат одобрение от минимум една банка. Както и да са направили пазарна оценка на имота.

В текущата несигурна среда е задължително преди капариране на имот да е получено предварително одобрение от поне една банка. И по възможност да е направена пазарна оценка на имота от независим оценител за тази банка.

Така ще знаят точните параметри на кредитната сделка. Ако са основният двигател по отношение на доходите и имат семейство, да се поинтересуват за застраховка „Живот“ и нейните параметри.

Нека да се интересуват и за застраховката имот, която е задължителна.

За повече информация се свържете с нас на телефон: 0899 98 66 66 или e-mail: office@arenaconsult.bg

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.