Интервю с Мария Йорданова – управител на Арена Консулт

Кой е създателят на Арена Консулт, откъде започва историята на една от най-авторитетните агенции за кредитни посредници в България, разберете повече от специалното интервю, което Мария Йорданова направи за Вас.

Ще ни разкажеш ли повече за теб, Мария?

Арена консулт Варна - Мария Йорданова - Кредитен консултантКазвам се Мария Йорданова и съм майка, съпруга, дъщеря, авантюрист, пътешественик, инвеститор, мениджър, преподавател.

От 25 години помагам на хората, от 20 години съм предприемач в различни сфери, от където идва огромния ми опит и знания.

Създател и управител съм на няколко фирми, една от които е „Арена Консулт“ ЕООД – независим лицензиран кредитен посредник с лиценз от БНБ ВСI 00008 и консултантска фирма в сферата на личното финансово планиране.

Завърших банково дело в ИУ Варна през 1994 започнах работа в една от водещите банки на пазара и бързо се изкачих по стълбицата на йерархията. През цялото време обаче ме преследваше чувството на неудовлетвореност, че животът кипи, хората развиват бизнес, а аз се ограничавам в рамките на продукти, работно време и условия на една банка. Не ми харесваше рамката на мислене, рамката на работния процес.

С какво си се занимавала преди Арена Консулт?

Докато нашият син растеше, растях и аз с подкрепата на моето на семейство. Впускахме се в различни бизнес авантюри. Управлявахме детски лагери под наем, заведения и магазини под наем в Курортни комплекси, организирахме международни фестивали, участвахме в множество проекти. Интересното настъпи когато се впуснахме в мащабна бизнес идея да купуваме и ремонтираме селски къщи, и да ги продаваме на англичани. За първи път в живота си аз и моето семейство изтеглихме голям ипотечен кредит с „преференциална лихва“ от 8% през далечната 2006 година. Финансовата криза 2009 година, беше повратен момент в моя живот, както и проблемите с ипотечния ни кредит.

Удобно ли е да споделиш повече за това пространство?

Трудният момент настъпи след предателство на съдружник, парите започнаха да свършват, продажбите спряха, всички бизнеси, с които се занимавахме замряха, започнаха да ни вдигат без цел и посока лихвата, която стана 13 % и като за капак дойде изпитанието спешна за мен операция.

Бях скована от страх дали ще мога да справя. Най-големият хомот се оказа вноската по кредита в банката. Не се скрих и срам не срам признах в банката какво ме чака, и реших да си осигуря спокойствие докато се възстановя и съпругът ми започне отново работа. Разрешиха ни да преструктурираме кредита и в рамките на една година да плащаме условно 100 лв на месец.

А когато тази една година свърши, банката рязко вдигна процента на 22%! В отговор на мое писмо ми обясниха, че са носили риска за мен една година и от тук нататък тази лихва покривала риска, който те били носили за мен за една година, нищо, че до края на кредита оставаха 16 години.

Как се развиха в тази динамична ситуация обстоятелствата?

Най-важното беше, че вече бях здрава и работоспособна, но осъзнах, че въпреки, че съм работила в банка, въпреки, че съм завършила банково дело, не си знам правата като потребител.

Започнах да пиша писма до централа, до БНБ да споря за лихвата да погасявам предсрочно, да се срещам с директори и чувах само едно: „Ние сме изпълнители“. Докато защитавах правата си и се „забавлявах“ с моята кауза, взех решение
да не се отказвам
да работя като кредитен консултант, който да работи с всички банки, да защитава клиентите си и да прави най-доброто за тях и то БЕЗПЛАТНО.

Арена консулт Варна - Мария Йорданова - Кредитен консултант
ипотечeн кредит за покупка на имот

Значи тук започва и историята на Арена Консулт?

Арена консулт Варна - Мария Йорданова - Кредитен консултантДа! Категорично! От този момент се отдадох на помагам на хората.

В трудните времена на криза приех тази идея като мое амплоа и за всеки казус се хвърлях в битка, за да защитя интереса на клиента.

Помагах на клиентите да спестят пари от лихви и такси при тегленето на кредит.

При работата си с хора разбирах как изтичат парите им, защото „банката така им казала“.

Пристъпваха към мен плахи, как щели да реагират от банката и пр. но чуваха от мен чуваха едно и също „Това са вашите пари вашият труд и вие трябва да решавате къде и как ще си харчите парите“.
Рефинансирах с голям хъс кредити защото виждах как спестявам до 150 000 лева за разходи за лихви и такси.

Реших стотици казуси, помогнах на много хора да спасят дома си, защото предоговарях условията им по кредитите и лихвите и да се спасят от съдии изпълнителни и с времето усещах, че това е, че

това е моето призвание да помагам на хората да направят своя информиран избор, когато теглят кредит, да им спестя разходи за лихви и такси.

Да защитя техния интерес и да знаят, че има на кой да се обадят когато стане трудно.

Разбрах, че усещам клиентите и пазара.

А по това време банковият пазар приличаше на джунгла, имаше множество и различни такси, лихвите бяха нереално високи.

Когато дойде 2016 година се прие ЗКНИП /Закона за Кредитите на Недвижимите Имоти на Потребителите/ който се опита да регулира пазара.
В резултат и съгласно чл. 51 от ЗКНИП през 2017 години „Арена Консулт“ ЕООД беше една от първите фирми, които получи лиценз от БНБ BCI 00008.

Кое те отличава от останалите?

1. Предприемаческият дух, благодарение на който давам безплатно добавена стойност на нашите клиенти в професионален и личен план. Огромният ми 20-годишен опит като предприемач в сферата на управлението на големи туристически комплекси, на услугите, сделките с недвижимите имоти, търговията, участието в мащабни проекти финансирани от ЕС, неразумните съдружия с роднини и приятели ми позволяват да имам широка експертиза и да виждам глобално какви проблеми биха имали нашите клиенти в бъдеще.

2. По този начин помагам за елиминирането на бъдещи проблеми, което гарантира безпроблемното изплащане на кредита и увеличаване на нетното богатството.

3. Не спирам да се образовам от най-добрите ментори и да приемем предизвикателствата, да прилагам нови подходи за обучения на екипа и клиентите.

4. Член съм на Института за Дипломирани Финансови Консултанти което ще даде възможност на всички наши клиенти за кредит да се възползват преференциално от програмите по планиране на личните им финанси в резултат, на което ще запазят стандарта си на живот до дълбоки старини.

5. Изразът “ този кредит и по този начин, няма как да стане “ ми е чужд.

Какъв е твоят подход и какво да очакваме от теб?

  • Лично отношение както от мен така и от директорите на клоновете по съответните банки
  • Заставам зад правото на клиента да получи информиран избор
  • Фокусът ми е да вляза в обувките му и да съм честна и коректна с него
  • През целия процес съм неотлъчно до клиентите си
  • Допълнителен бонус, който получават клиентите ни в процеса на работа