Често задавани въпроси

Най-често заавани въпроси в Арена Консулт

1 Кой може да получи ипотечен кредит?

Всеки гражданин навършил възраст 21 години с българско гражданство, или постоянно пребиваване, регулярни доходи и добра кредитна история през последните пет години.

Капан няма.

Нашите услуги са безплатни за клиентите и платени от банките с, които имаме сключен договор за сътрудничество. На нас ни плащат след свършената работа на база на усвоеният ипотечен кредит.

Вие имате право да се информирате за възнаграждението. което ще получим за вашия кредит.

Защото за нас е важен клиентът.

Ние сме безпристрастни към банките и пристрастни към клиентите си . Ние намираме най-доброто решение за клиента, а не за банката.

Нашите клиенти получават допълнителни бонуси и последващо обслужване.

Най-добрата оферта с възможно най-прозрачни и евтини условия не зависи от приятелството на един човек, който работи в банка.

Добрата оферта е вследствие на добро познаване на пазара/ който се променя всеки ден / и конкуренция между банките.

С нашите лостове механизми ние караме банките да се конкурират за Вас. Имаме задълбочени познания и за допълнителните продукти към кредита и можем да ви спестим много главоболия.

От там Вие ще получите една оферта, която често не е най-изгодната. С наша помощ ще договорите преференциални условия във всички водещи банки.

Ние сме независим кредитен консултант и работим с всички водещи банки на пазара.

За нас е важен вашият информиран избор и да удовлетворим вашия интерес.

Ако не го направим няма да има сделка и съответно няма да ни бъде платено.

Практиката на банките е да финансират имота на 85 % -90 % от стойността на пазарната оценка, имаме случаи в практиката си в които стигаме и до над 100% финансиране, но това от ваша страна трябва да е добре обмислена постъпка.

Сумата зависи от две компоненти.

Първата е каква е комфортната вноска на месец ,която може да си позволите да плащате, спрямо не я ще изчислим какъв заем можа да изтеглите.

Втората компонента от която зависи сумата, са месечните ви доходи и съотношението дълг доход съгласно условията на финансиращата банка.

Това е често срещан проблем.

Различните банки имат различни продукти за справянето с такъв казус.

Тъй като всеки казус е специфичен, не се колебайте да се свържете с нас, за да преценим как може да ви помогнем.

Важно е кой пита?

Това е мит, няма нито лоша, нито добра банка.

Всяка банка има специфични особености при финансирането. Добра за вас ще бъде банката, която е удовлетворила вашите специфични нужди и очаквания, не на последно място е бързо и качествено обслужване.

И двете компоненти са важни и трябва да са максимално прозрачни. За да сравните ГПР-то е важно да бъдат включени всички такси. В някой банки ГПР-то е подвеждащо.

Същото важи и за лихвата, трябва да се интересувате колко прозрачен е начина на образуване на плаващата компонента.

Съветваме ви да обсъдите офертите с нас, защото ние ще ви разясним тези детайли за всички банки с които работим и ще обясним подводните камъни, за да може да направите максимално информиран избор.

Рефинансирането е обединяване на вече съществуващи задължения, или покриване на пълно или частично изтеглен кредит с пари от нов заем.

С наша помощ не е сложно. С наша помощ процесът ще бъде съкратен до минимум защото ние ще набавим от ваше име документите, ще поемем комуникацията с банката.

ЦКР това е централен кредитен регистър.

В ЦКР се съдържа информация за всички ваши кредити активни и погасени. Информацията се пази за последните 5 години. Ако не сте допускали системно просрочия по вашите задължения това говори за дисциплина и добро управление на бюджета.

Ако обаче има кредити със статус „загуба“ т.е необслужвани над 180 дни няма как да получите кредит от банка.

Застраховката живот управлява риска и пази наследниците ви. Ако нещо се случи с вас дългът към банката се покрива от застрахователя и имотът остава на наследниците.

Съветваме ви да се обърнете към нас преди да започнете да търсите имот.

С нашата консултация ще разберете с какъв бюджет разполагате, какви разходи ще имате по сделката, ще сте наясно с изискванията на банката за самоучастието.

Ще можете да разчитате на нас преди да капарирате имота ще направим пазарна оценка и ще структурираме кредита, за да сте сигурни, че няма да загубите капарираната сума.