fbpx

Сделките на зелено, инфлацията, индексация на договори и финансирането им

Сделките на зелено, инфлацията и индексирането на договорите

Последният месец се наблюдава лек спад в предлагането на апартаменти на зелено.

Строителите, инвеститорите обясняват, че заради непредвидимата инфлация, намират за по-удачно да изчакат с продажбата до достигането на по-напреднал етап на строителството, ако разполагат с ликвидни средства.

Много по-изгодно е да продадат на акт 15 или акт 16, което води до спекулативен недостиг на пазара.

Други строители, за да минимизират риска предлагат два варианта за продажба на жилища на по-висока цена, но с по-ниска първоначална вноска, или по-ниска цена, но с по-висока първоначална вноска 50 %.

Какво се случва със сключените сделки на зелено към крайни клиенти?
На практика хаос.

Все още няма точна и ясна позиция на строителните предприемачи по този въпрос.
Това е момент, в който някои строителни предприемачи ще продължат бизнеса си макар и по –трудно, но други ще се възползват от ситуацията, защото са тарикати.
Много от тях предпочитат едностранно да увеличат цените си и да върнат капарото заради моментното поскъпване на материалите.

Де юре може да се случи само по взаимно съгласие.

Де факто обаче при отказ на купувачите има две вероятности:

  • Да се забавят за завършването на обектите
  • Да не могат да завършат въобще обектите

Какво се случва на практика при отказ на купувачите?

Вариант 1:

Ако не се съгласят на индексация строителите връщат първоначалната вноска на купувачите. Давайки капаро, депозит купувачите са финансирали изграждането на обекта преди година, година и половина безлихвено, имотите са поскъпнали с 50 % и докато са чакали са пропуснали хиляди огледи, и възможности за покупка.

Втори вариант 2:

Строителите не предлагат избор за индексация на купувачите. Прехвърлят собствеността на друга фирма и де факто купувачите имат договор с фирма, която вече няма собственост и ако не искат да си загубят средствата ще трябва да се съгласят са си получат парите без компенсация.

Типично за България! За предприемачите строители не е важно толкова, че ще загубят доверието, а, че ще са в доста по-добра позиция.
Имаме клиенти, не ни послушаха и взеха потребителски кредит, за да капарират имота.

Другият интересен и актуален въпрос напоследък – има / няма желязо?

Последните няколко седмици сме свидетели как всички строители вдигат цените на квадратен метър с 50-100%, защото желязото е поскъпнало.
От друга страна излизат в ефир или по събития се появяват и казват, че огромните обекти, които са започнали ще бъдат завършат и няма проблем, защото се били запазили с количества преди войната в Украйна.

И се получава още един парадокс – уж имат желязо за завършване на огромни обекти, обаче ще вдигнат цените, защото желязото поскъпва.

Нека обаче се замислим, какъв процент от общата себестойност е себестойността на желязото и да си дадем отговор, манипулират ли ни и да им вярваме ли?

Арена Консулт Ви предлага безплатна и експертна консултация в търсенето на кредит за дом, бизнес или текущи нужди.

Предлагаме Ви съдействие по:
– Обединяване и/или рефинансиране на съществуващи задължения;
– Кредит за покупка и ремонт на жилище
– Потребителски кредити
– Фирмен кредит за инвестиционни и оборотни нужди, за стартиращ бизнес;
– Застраховки и инвестиции

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.