fbpx

Какви са разликите при професионални и непрофесионални кредитни посредници и за какво да внимавате? – 3 част

Разлики професионален срещу непрофесионален кредитен консултант

Непрофесионалните кредитни консултанти са на всякъде около Вас! В тази част на статията ни продължаваме с нашите професионални съвети как да разпознаете професионалистите в нашия бранш.

Третият ни съвет е никога да не бързате.

Ако „консултант” Ви каже: „Ето ти една оферта от банка Х, бързо кредитът е уреден, защото се появи и друг купувач на този имот!”, не му вярвайте!

Изминалата 2021 година беше годината на продавачите. Продадоха си дори и най-„залежалата” стока, която с години никой не искаше да я купи. Нямахме сделка на наш клиент, при която след даването на капаро брокера да не му се обади с новината да бърза и, че имало още купувачи.

2021 година беше и на строителите, които докато изкопаят дупката за сградата и бяха продали половината апартаменти. Цените вървяха на горе, все повече и повече. Масовата истерия караше нашите клиенти купувачи да не бъдат осторожни.

Строителите също изпращаха клиентите си към определена банка, защото кредитът бил уреден. Тук ние ще Ви зададем един важен въпрос: „Кредитът е уреден, ама за кого? За строителя, за да си получи парите и да го финансирате безлихвено или за Вас, който ще изплащате кредита 30 години?”.

Беше годината и на брокерите, т.нар. „мними консултанти”, които работят с една или две банки и предлагат погасителни планове, без изобщо да вникват в детайлите, да ползват клиента или пазара. Тези мними консултанти не са чували, че има закон. И всичко свършва до там. Често техните оферти са най-скъпите варианти и неизгодни за клиентите.

Не можем да не коментираме факта, че след като комисионната е платена на предварителния договор, тези мними консултанти Ви зарязват.

Според закона и нашата практика, ние професионалните кредитни консултанти, предоставяме минимум от 3 до 5 оферти. Практиката е да направим анализ на всички банки, с които работим. Правим сравнителна таблица с всички разходи, анализ на силните и слаби страни, за да може клиентите ни да вземат информирано решение.

И най-важното – винаги сме готови да отговорим на Вашите въпроси и да Ви съдействаме да изберете най-изгодната оферта за Вас.

Четвъртият ни съвет е насочен за внимание към мнимите консултанти.

Много често брокерите дават предложения на своите клиенти. Често те казват: „Ако вземете през мен имота и кредита, ще Ви дам комисионата от банката”.

Това няма как да го коментираме. Тази постъпка е нито професионална, нито конкурентно издържана. Ако отидете на доктор, той ще Ви даде ли пари за това, че сте му се доверили?

Помислите си: Ще се доверите ли на доктор, който Ви предлага пари, за да Ви прегледа? Ще се доверите ли на такъв човек?

Ако това Ви се случи, какво ще направите?

Истината е, че такъв човек никога няма да защитава Вашия интерес и търси изгодата от Вашето положение. Но няма да Ви споделяме каква е тази изгода..

Ще оставим на Вас да прецените дали е по-добре да изберете такива хора или професионалните кредитни консултанти.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.