fbpx

Да купуваме ли имоти с инвестиционна цел?

Купуване на имоти с инвестиционна цел

Годината е 2022, пазарът на имоти става все по-голям.
Продават се имоти, които с години са предлагани в ужасяващо състояние, продавачите диктуват пазара, капарират се имоти дори без оглед, само по телефона.

Здравната криза, печатането на пари, кризата с доставките, войната в Украйна, инфлацията която е най-висока от последните 40 години създават паника у българина, че парите му ще се обезценят.

Тъй като инвестиционната култура по нашите географски ширини е много ниска, за много от българите покупката на имот е най-сигурната инвестиция срещу защита от инфлация.
Исторически погледнато това е факт, през последните 30 години сме свидетели на постоянно покачване на цените на имотите. Дори в най- голямата финансова криза, цената на някой имоти не претърпяха голяма корекция на долу. Спадът от 2008 и 2009 година беше догонен и за няколко години, а през последната година наблюдаваме в някой градове 50 % увеличение на цените.
Дългосрочно обаче, цените на имотите растат. Една от причините е, че имотите са сигурна инвестиция и сигурен начин хората да запазят спестяванията си. Парите се обезценяват от година на година, от както е премахнат златния стандарт, който е обвързвал стойността на дадена валута с определено количество злато (1931-1933).
От десетилетия насам централните банки имат правото да създават пари от нищото и по този начин ги обезценяват.

Дали обаче сега е подходящия момент за покупка на имот с инвестиционна цел?

Ние от Арена-консулт ЕООД ще Ви информираме за какво да внимавате, когато купувате с инвестиционна цел и как да прецените дали пазара е раздут и наближава ли балона.

Има два показателя за измерване на цените на имотите.

Първият показател е коефициентът наем, или текуща възвращаемост.

Нормалният коефициент на възвращаемост е 10 %. Към момента в нетната възвращаемост в София е 4 %, за Варна е 2 %.

Смятала съм ги като човек който е в „приключението в отдаването на собствени имоти под наем и ще споделя проблемите с които съм се сблъскала“.
Втори показател е съотношението колко брутни заплати са нужни на едно домакинство да закупи недвижим имот.

Или този показател показва според доходи и заплати каква цена е готов да предложи.

За развитите държави този показател е 10 години.
В крайна сметка, какво е експертното ни мнение?

Изводът е, че купуването на имот над 130-140 000 евро за София и над 80 000 евро за Варна, Пловдив, Бургас не е икономически оправдано.

Ако обмисляте покупка на имот, може да се консултирате с Арена Консулт за възможностите и рисковете, как финансово добре да го обезпечите.

Арена Кoнсулт ЕООД е лицензиран необвързан кредитен посредник, в съответствие със Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители (ЗКНИП), с регистрационен № BCI00008, издаден от Българска народна банка.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.