fbpx

С колко могат да се вдигнат лихвите по жилищните кредити до края на 2023 година?

s kolko mogat da se vdignat lihvite arena consult 1200x675 1

С колко могат да се вдигнат лихвите по жилищните кредити до края на 2023 година?

Искате ли да знаете с колко могат да се вдигнат лихвите по жилищните кредити до края на 2023 година? И какво би станало, ако лихвата по кредита Ви се увеличи двойно?

Трудно е да се прогнозира и даде конкретен отговор на този въпрос.

Следя икономисти анализатори, финансисти които прогнозират, че лихвите може да стигнат 5 %. Забележете прогнозират.

Какво е характерно за всички анализатори, че те правят анализ на сътресения и кризи от минали периоди, за настоящите кризи и сътресения може само да прогнозираме.

Допускаме увеличение на плаваща лихва по стар кредит, действащ кредит и нека за примера да бъде кредит от 150 000лв, който е средна цена на ипотечен кредит за 30 години. При пазарна лихва в момента 2.5% Вашата вноска е 593 лева. При увеличаване двойно на лихвата до 5 % вашата вноска няма са качи двойно, ще стане 805 лева т.е ще увеличи с 207 лева. Важното в случая ще бъде какъв срок Ви остава по кредата и увеличената вноска с колко ще увеличи разходите за лихвата, и ще намали „топенето“ на главницата.

Ако Ви е трудно да изчислите какво би станало, ако хипотетично се вдигне двойно вашата плаваща лихва вашата вноска спрямо остатъка по кредита и как ще се отрази това на семейният бюджет можете да се свържете с нас.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.