fbpx

Какво става с цените на имотите, лихвите и кредитите – събитие за недвижими имоти Варна

drugata gledna tochka arena consult sabitie 3 1

На 12.10, четвъртък в прекрасната и гостоприемна обстановка на Campus 90 Варна се проведе изключително важно и интересно събитие – дискусия “Другата гледна точка”.

Участниците в него обсъдиха ситуацията с цените на имотите, лихвите и кредитите.

Организатор на дискусията бе Веселка Иванова – управител на фирма за недвижими имоти Алвес Пропъртис и кредитен консултант в Арена Консулт.
Експертното си мнение споделиха също и Грациела Вичева – отличният брокер в Адрес недвижими имоти, Янимир Янков – топ брокерът на Имотека, оценителят на имоти Марияна Маркова от агенция Адванс, Гергана Димитрова от агенция за недвижими имоти Стил Проект, Антоанета Тошева от агенция Градев. В събитието се включи и управителят на Арена Консулт – г-жа Мария Йорданова.

drugata gledna tochka arena consult sabitie 3

Целта на дискусията бе участниците да споделят опит и мнение относно цените на имотите, лихвите и офертите на банките, ипотечните кредити, които се отпускат.

В кратък обзор ще Ви споделим какво разказаха експертите и какви са техните прогнози. Събитието бе изключително полезно за всички, като имаше експерти от различни сфери в недвижимите имоти и кредитирането.

Разберете акцентите от “Другата гледна точка сега”.

 • Единодушно участниците се обединиха, че цените на имотите продължават да растат.
  Според Грациела Вичева от Адрес, това се дължи на покачващата се инфлация, поскъпването на материалите и от друга страна заради недостиг на хубави парцели. Вече трудно се намира цена под 900 евро на квадрат във Варна.
 • Сделките в новото строителство продължават да се увеличават, а хората с по-голямо само участие са повече.
 • Мария Йорданова от Арена Консулт сподели, че има хора, които теглят ипотечен кредит за жилището и потребителски за обзавеждането. Според експерта на Арена Консулт банките кредитират новото строителство на различен процент, започвайки от акт 14. Като освен кредитополучателя, важен за банката е и строителя, който трябва да има добра история и минимум 6 завършени сгради с АКТ 16.
 • Интересен факт, който бе отбелязан е, че все повече млади хора с високо заплащане теглят кредити. Като важен факт за Арена Консулт, който се отбеляза е не да се отсеят банките, а да се даде правилен съвет и избор на клиента. Няма лошо да се вземат ипотечен и потребителски кредит, ако са с разумна лихва, а клиентите имат план за увеличаване на доходите.
 • Често срещана грешка, които и брокерите са забелязали при ипотечните кредити е, че първо се капарира имота, след това се търсят възможности за финансиране.
 • Друга грешка, от която клиентите са потърпевши е да слушат брокери с малко опит знания. Често подлъгвани, че ще получат по-добра сума от продажбата на апартамент се доверяват избирайки брокер, който не е направил анализ на пазар и който няма реална оценка за него.
 • Янимир Янков от Имотека сподели и защо на вторичен пазар има дефицит. Според Янимир, пазарът е много динамичен. Готовите жилища бързо се продават, получава се по-лесно финансиране и няма риск сградата да не е завършена.
 • Отново единодушно се коментира, че банките определят пазара на недвижими имоти. На този етап лихвените условия са много изгодни, няма условия за покачване на лихвите и тенденцията е продажбите на имоти, както и цените да се увеличават. Като България все повече се очертава като страна с най-ниски лихвени нива.
 • Друг важен факт, който трябва да отбележим е, че продавача определя цената.

Алвес Пропъртис и Арена Консулт

И какво означава реални ли са цените в момента?

Според участниците щом има реални продажби, означава, че цените са реални.

 

Очаквайте и видео материалите от събитието! Абонирайте се за канала на Арена Консулт в YouTube, за да видите първи видеата от „Другата гледна точка“. Кликни тук: https://www.youtube.com/@arenaconsult2968

Алвес Пропъртис

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.