fbpx

Какви са разликите при професионални и непрофесионални кредитни посредници и за какво да внимавате? – 1 част

Професионални срещу не професионални кредитни посредници част 1

Невиждан ръст на цените на недвижимите имоти, ниски лихви и улеснен достъп до финансиранe през 2021 доведе до появата на много непрофесионални кредитни консултанти.

В тази статия ще разгледаме разликите между професионалните и непрофесионалните кредитни посредници и за какво да внимавате, когато се нуждаете от кредит.

Разбира се, ще Ви дадем нашите професионални съвети и ще Ви напомним, че непрофесионалните кредитни консултанти са навсякъде около Вас!

Професията кредитен консултант е моето призвание вече 12 години. Затова не мога да се примиря, че много хора се представят за „професионални” съветници и предлагат услугите си все едно клиентите купуват домати на пазара.

Тези хора, обикновено нямат необходимата подготовка, квалификация, опит и знания. Те не знаят и, че има закон за Кредитните на Недвижимите Имоти на Потребителите приет през 2016 година, който предпазва Вас потребителите, а не нас – кредитните посредници.

Но дори да знаят за този закон и да го прочетат, изниква въпроса дали ще могат да го разберат и спазват. А законите са точно за това – да се спазват и да защитават интересите.

Нека не забравяме, и предложенията от Банките, често , условията, които са Ви предложили може да не са по Вашата мярка. Обикновено тези предложения за развеждане до банка или клон се изпълняват от брокери, които са в партньорство с една банка. По тази причина, ролята на кредитния консултант е много важна. Той е посредникът между Вас и банката, следящ Вашите интереси. Но какви интереси може да защитава човек с незнайно какъв статус?

Оставам на Вас да си отговорите на този въпрос.

Тук държим да Ви припомним, че при купуването на имот на кредит, трябва да знаете, че кредитът е рисков финансов инструмент. Не забравяйте – това са Вашите пари, Вашия живот и към тях не трябва да подхождате лекомислено.

Има десетки банки на пазара, предлагащи голямо разнообразие от банкови услуги и продукти. Всички те имат своя спецификация и особености. Цялото това разнообразие може да обърка всеки, които не е добре запознат с разликата между различните банки и услуги.

Само професионалист ще обърне внимание на Вас като потребител с индивидуални нужди и казуси. И именно той, ще може да разреши Вашия казус, според изискванията, възможностите и желанията Ви.

Нека да започнем с нашия първи съвет.

Как да се усетите, че си имате работа с непрофесионален кредитен консултант?

Ако той/тя Ви каже: „Ще Ви заведа в банка Х! Там имам една позната!”.

Това е първия сигнал, че нещо не е наред и не трябва да се доверявате на този човек.

Професионалистът НИКОГА няма да Ви заведе в точно определена банка или клон. Кредитните консултанти НЕ са разводачи, които развеждат клиентите си и ги прехвърлят на банков служител, който да ги затрупа с въпроси, пълни с професионални термини, невъзможни за разбиране.

Обърнете внимание, че повечето банкови служители почти винаги ще Ви предложат допълнителни продукти под предлог, че са задължителни заради отстъпка в лихвата. Това в 99% от случайте няма нищо общо със закона и Вашия казус.

Разбира се, това е само единият вариант, когато се доверите на непрофесионален консултант или човек, който Ви обещава помощ и по-изгодни условия. . Другият е той да Ви предостави само телефон и да Ви каже: „Оправяй се!”. И всичко това се прави с цел да получи евентуално някакъв бонус.

Обикновено тези предложения за развеждане до банка или клон се изпълняват от брокери, които са партньорство с една банка. Ако получите такова предложение от брокер, не забравяйте, че неговата работа е да продава имоти. Вие му плащата не малко пари, за да Ви помогне да продадете или купите имот, а не за да Ви развежда до банкови клонове или да Ви дава телефон на познати, работещи там.

Ако се доверите на неподходящ човек, Вие може да подпишите ВСИЧКО, което Ви се предложи, защото сте притиснати от времето или се страхувате да не изгубите капарото. А моментната ситуация на имотния пазар, всичко се диктува от продавачите. Затова няма да се учудим, ако това е целта и умишлено Ви притискат и създават психоза.

Тази ситуация можем да я сравним с това да Ви се наложи да си направите операция на сърцето и Ваш близък да Ви заведе при ветеринарен лекар и да Ви го препоръча под предлог, че е много добър само защото е оперирал сърце на животно.

За разлика от хората, които просто ще Ви развеждат, ние кредитните консултанти не работим по този начин. За нас професията ни е нещо повече от просто средство, с което да си „вадим хляба”. Ние НЯМА да Ви водим от банка до банка.

Вместо това ще Ви направим безплатна професионална консултация. В нея се включва основна проверка и анализ на кредитоспособността Ви и какви са Вашите нужди – доходи, кредитна история, само участие. След това ще направим анализ на имота – завършен или незавършен е той, ще има ли съдлъжници по кредита и други.

Отдавна практиката не е да ходите от банка в банка, а от нас да получите цялостна обзорна картина и анализ на банковите продукти.. По този начин Вие можете да вземете информирано решение.

Това става възможно, благодарение на нашето конкурентно предимство, че ние кредитните консултанти ИМАМЕ право да сравняваме оферти и да даваме съвети. Ние имаме дълбоки познания в областта на банковото дело, осигурителното право, търговското право, недвижимите имоти, вещото прави и огромен практически опит.

В годините на пандемия, последните ДВЕ години, много от нашите клиенти стъпиха в банката, чак след като договорът им за кредит бе готов. През цялото време – от избора на институция до финализирането на сделката, те получаваха цялата информация за процеса от нас.

Затова е важно да можете бързо да разпознавате непрофесионалните кредитни консултанти и да избягвате да работите с тях. Те могат да са причината за финансови загуби.

Как да ги различите?

Много лесно! След като Ви се представи консултанта, можете да направите проверка в регистъра на БНБ раздел за кредитни посредници. Можете да се свържете с кредитния посредник за идентификация на въпросния служител.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.