fbpx

Гласът на имотите – събитието за имоти, което предизвика огромен интерес

zaglavna

В началото на месец декември Арена Консулт – водеща агенция в сферата на кредитното консултиране организира първата по рода си конференция за пазара на недвижими имоти във Варна – “Гласът на имотите”.

Събитието се проведе на 9.12 събота в Кампус 90 и успя да привлече интереса на над 120 човека – специалисти от сферата на недвижимите имоти, а също и хора от широката аудитория – потенциални купувачи и продавачи.
Обсъждаха се казуси свързани с проблеми при покупка на недвижимо имущество, имоти с тежести, посетителите задаваха и много въпроси относно процедури при кандидатстване за ипотечен кредит, прехвърляне на имоти, както и реалната обстановка на пазара на недвижими имоти.

novi sabitiya arena consult glasat na imotite 2

В първия модул, воден от Веселка Иванова, специални участници бяха: Мариян Йорданов – Съсобственик и мениджър в Нов Дом 1, Стоянка Гроздева – брокер и Управител на Ремакс Парнтърс, Янимир Янков от недвижими имоти Имотека и Деян Митев от Имоти Премиер.

Участниците се обединиха с обща прогноза за първата половина на 2024 година за пазара на недвижими имоти.

Според тях пазарът ще продължи да бъде стабилен, като се очаква ръст при интереса в търсенето на имоти от страна на купувачи и повече продажби. Според г-жа Йорданова – Управител на Арена Консулт, при банките също се очаква да работят в същите темпове, без големи промени в лихвите на ипотечните кредити.

Към втората част на форума водена от г-жа Мария Йорданова от Арена Консулт, интересът не беше по-малък и експертите в техните си сфери успяха да обяснят важни детайли при прехвърляне на имоти, прекратяване на договори и други зададени от публиката въпроси.

novi sabitiya arena consult glasat na imotite 3
В дискусията се включиха пом. нотариус по заместване Митко Басаров, адв. Петя Кирова, ЧСИ Даниела Петрова Янкова, д-р Иво Костов – оценител на ТПВ, ФАФИ, НИ, МС, член на Американското общество на оценителите (ASA, USA), Полското научно дружеството на недвижимите имоти (TNN), член учредител на Камарата на независимите оценители в България, преподавател в катедра “Бизнес, инвестиции, недвижими имоти”, Икономически университет – Варна.
Г-н Басаров сподели очаквана промяна при данъчните оценки – че се предвижда ръст в следващите години от около 20-30% .
Според Иво Костов, пазарът на недвижими имоти е горещ заради участниците в него – купувачи и продавачи. Именитият специалист сподели, че продавачите са хората, които диктуват правилата на пазара. Според Иво Костов тенденцията при увеличението на стойността се води от повишаващата се инфлация, инвеститорът залага по-голям ръст, не маловажни са също и ниските лихви при депозити.

Адвокат Петя Кирова сподели, че миналата година са наблюдавали прекратяване на предварителни договори на строителни фирми с клиенти, заради увеличението на цените. На пазара е имало строители, които са вдигнали цената нерегламентирано при предварителните договори и са предпочели да анулират договор и платят неустойка, а след това продадат имота на по-висока цена на други лица.

Адв. Кирова акцентира на хората да внимават за този елемент и обръщат внимание, че трябва да е упомената крайна цена, която не подлежи на външни фактори включително и инфлация.

Тези и още много интересни теми бяха дискутирани на форума организиран от екипа на Арена Консулт.
Подробна информация и новини от форума следете на сайта на www.arenaconsult.bg.

Други 2 големи успеха за конференцията “Гласът на имотите”, които организаторите отбелязаха са:
Събирането на конкурентни фирми на едно място и общополезна дискусия, която оформиха
Изключително полезен нетуъркинг по време на целия форум

След такъв засилен интерес, очакваме да има и продължение на конференцията.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.