fbpx

Длъжна ли е банката да Ви уведоми, ако вдигне лихвата при кредит?

dlajna li e bankata da vi uvedomi ako vdigne lihvata

Длъжна ли е банката да Ви уведоми, ако вдигне лихвата?

Задължението е регламентирано в Закона за кредитите на потребителите на недвижимите имоти в чл. 28, където се упоменава, че кредиторът уведомява потребителя на хартия, или друг траен носител за всяка промяна на лихвения процент преди влизане в сила на промяната.

Според закона това уведомление трябва да съдържа информация за размера на вноските след влизането в сила на новия лихвен процент, както и броя на вноските, и периодичността, ако се променят.

Според този цитат от закона означава, че кредиторът надлежно трябва да уведоми своите клиенти.

Как всяка банка ще организира реда по уведомления предстои да разберем.

Ние силно се надяваме уведомлението да не става както с тарифите за таксите.

В този случай в банковия салон се залепя тарифата и клиентът се счита за надлежно уведомен. В случая с промяна на лихвите се касае до предвидимост на вноските и анализ на семейния бюджет и едно такова уведомления залепено в банковия салон може да доведе до просрочия и забава плащанията, така, че едва ли някоя институция би допуснала този начин на уведомяване. Ако има промяна на лихвата, би трябвало да има нови вноски, нов погасителен план.

Как ще бъдете уведомени за вдигането на лихвата по вашия ипотечен кредит?

Все още в България няма масово вдигане на лихвите по старите кредити, но някои от банките, които формират своя референтен лихвен процент на база на бенчмарк какъвто е Еuribor започнаха да покачват лихвите и уведомяват своите клиенти по начина посочен във формата за уведомяване /със съобщение, по имейл, на хартиен носител/. Ако банката Ви е уведомила на посочения от вас адрес, се счита, че сте уведомени, нищо, че сте си сменили примерно адреса за кореспонденция, или имота, в който живеете. Така, че внимавайте при смяна на адреса, дори и умишлено няма да Ви освободи от незнание, че лихвата е вдигната.

Заедно с уведомяването за лихвата ще получите и съобщение да посетите банков офис за подписване на нов погасителен план.

Започнаха ли вече да вдигат лихвите по кредитите и в кои банки?

Да, както прогнозираха повечето икономисти това са банки, които сформират своя референтен лихвен процент на база бенчмарк какъвто е Euribor, който се качи осезаемо след войната в Украйна. Има дванадесетмесечен, деветмесечен, шестмесечен, тримесечен Euribor и за всички срочности индексът се покачи, което нормално започна да рефлектира и на договорите за кредит. Не са много банките, които образуват лихвите по този начин и този индекс се използва при основно при заемите на юридически лица.

 

––––––––-

 

arena consult kontakti mariya yordanova

Арена Консулт Ви предлага безплатна и експертна консултация в търсенето на кредит за дом, бизнес или текущи нужди.

Предлагаме Ви съдействие по:

– Обединяване и/или рефинансиране на съществуващи задължения;
– Кредит за покупка и ремонт на жилище
– Потребителски кредити
– Фирмен кредит за инвестиционни и оборотни нужди, за стартиращ бизнес;
– Застраховки и инвестиции

Как да се свържите с нас:

Телефон: 089 998 6666
Имейл: maria.yordanova@arenaconsult.bg

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.